Kojení s implantáty – jde dohromady mateřství s plastickou operací?

Doby, kdy byla každá žena spokojena se svými přirozenými prsy, jsou už dávno minulostí. Dnes je moderní mít plastiku prsou, bez ohledu na to, jestli to je nutné či ne. Některé ženy si nechávají prsa i zmenšit, kvůli problémům s páteří, ale ve větší míře převládají ženy toužící po velkých prsou. To je důvod, proč se stále více setkáváme se ženami, které mají prsní implantáty.

Bývalo zvykem, že když už se žena odhodlala ke změně a podstoupila plastickou operaci, při níž jí mělo být zvětšeno poprsí pomocí implantátů, stalo se tak až poté, co s partnerem založila rodinu. Dnes už to neplatí a většina žen chce být operována ještě předtím, než se dítě vůbec počne. Spoustu budoucích maminek pak zajímá, co udělá s jejich implantáty nejen těhotenství a porod, ale pak i kojení. Bude vůbec možné dítě kojit nebo je předem odkázáno na náhradní výživu?

Jak můžou prsní implantáty ovlivnit kojení?

Když dochází ke zvětšování prsu, vkládá se implantát pod prsní sval či žlázu, aniž by došlo k jakémukoliv poškození. Podle odborníků je běžné, že pacientky, které prodělají zvětšení prsů, otěhotní a ve většině případů se nevyskytnou žádné problémy ani v průběhu těhotenství, ani při následném kojení.

Nikdo není předem schopen zaručit na 100 %, že bude kojení možné i po zavedení implantátů, protože se může stát, že žláza v prsu zareaguje negativně a žena nebude schopna kojit, jak ale říká vedoucí lékař z Perfect Clinic, bývá to spíše výjimkou.

Modelace prsou

Oproti zvětšování prsů, kdy se pouze vkládá implantát pod prsní žlázu, je modelace prsou trochu něco jiného. Zde už je riziko, kdy nebude po zásahu do prsu možné kojit větší, protože při modelaci prsů se většinou určitým způsobem a do jisté míry zasáhne i do prsní žlázy (u modelace se zmenšením je to běžné), takže se může stát, že se naruší tvorba mateřského mléka a žena nebude moci své dítě po porodu kojit.

Kojení s prasklým implantátem

Prasklý silikonový implantát není nic příjemného a pro dítě je rozhodně bezpečnější, když jej žena nekojí. Ostatně nedávno řešila takový problém i Hanka Mašlíková (modelka a moderátorka), u níž po plastice došlo k prasknutí implantátu a kojení jí rovněž nebylo doporučeno.

Jak může k prasknutí implantátu dojít?

Dochází k tomu díky mechanickému působení, kdy je na prsa vyvíjen velký tlak, nebo dojde k nárazu, případně když uvnitř prsu dlouhodobě působí určité tlakové síly. Tehdy může dojít k tzv. opotřebení materiálu.

Má plastická operace před těhotenstvím smysl?

Spousta žen si klade otázku, jestli má vůbec smysl, chodit na plastickou operaci před otěhotněním, když nevědí, zda po porodu nebudou muset na operaci znovu kvůli drobným estetickým úpravám. Jak tvrdí odborníci, u každé ženy je to individuální, protože vždy se to odvíjí od toho, jak se během těhotenství a následně i v průběhu kojení prsa zvětší a jestli mají slušnou elasticitu.

Když budeme trochu morbidní, můžeme říci, že existují ženy, které mají i po kojení pevná prsa beze změny a pak jsou ženy, kterým po kojení prsa visí asi tak jako uši kokršpaněla. Rozhodně tedy není možné dopředu říci, jestli bude nutná opakovaná operace či ne. Pokud si žena není jistá, měla by se k plastickému zákroku zvětšení prsou odhodlat až poté, co přestane úplně kojit. Někdy se mohou i po velkém velikostním výkyvu prsa vrátit na původní velikost, díky tomu, že mají pevnou a perfektně elastickou kůži, bohužel to nefunguje u každé ženy stejně.

Jaké další plastické úkony ženy podstupují?

Velmi často se ženy objednávají na abdominoplastiku, což je plastická operace břicha nebo na labioplastiku, která je momentálně velmi populární a jedná se o úpravu zevních pohlavních orgánů. Tyto ženy pak řeší jednoduchou otázku podobně jako ty, které si nechají zvětšit prsa a to, jestli nebudou muset po otěhotnění a porodu znovu na stejný zákrok.

Podle plastického chirurga z Perfect Clinic se stává, že ač žena prodělala plastickou operaci břicha (abdominoplastiku), tak u ní po porodu v řadě případů dojde k opětovnému poklesu kůže a zároveň s tím i k rozestupu svalů na břiše, takže se musí operovat znovu. Oproti tomu labia, která již byla operována, se po porodu příliš nemění.

Sending
Uživatelské hodnocení: 5 (1 hlas)

Reply

Přejít k navigační liště